Haberfield House

This project adopts the architectural forms, materiality and elements prescribed within a strict heritage conservation area and subtly manipulates them to create a sympathetic yet contemporary addition to a 1920’s brick bungalow. The hipped terracotta roof form of the addition is re-aligned to create a courtyard within the addition and to minimise contact with the original dwelling. The ceiling of the addition follows the line of the roof envelope to maximise internal space and amenity within the single storey height controls. The proposed fenestration adopts the timber framing and vertical proportions of the existing windows but enlarges and folds them to define new edges to the courtyard and garden. The figure of the rear terrace inflects to accommodate significant eucalypts within the back garden.

haberfield-photo-1

Haberfield Plan Drawing

haberfield-photo-5

haberfield-photo-2

haberfield-photo-4

haberfield-photo-3

Haberfield Axo 1_1

Alt Construction 2

 

Alt Construction 3

 

Haberfield House Roof Plan Render

Completed: 2016

Builder: Relyon Constructions Site Foreman: Darren Farnham

Structural Engineer: SDA Structures